Prikazuje se svih 6 rezultata

PRIBO ZA JELO

Pribor za jelo u posebnim ili svakodnevnim prilikama jednostavan, više

ali elegantan pribor za jelo stvorit će poseban dojam vašeg ambijenta. Ponekad čujemo šalu da je netko za drvenom žlicom sto godina. Što znači da je zaostalo, da je ostalo u nekim prošlim vremenima. Iako drvena žlica potječe još iz davnih vremena, to ne znači da danas nije cijenjena, naprotiv.
Na tržištu se pojavljuju proizvođači drvene galanterije. Oni uvjeravaju korisnike da će jedenje hrane drvenom žlicom biti potpuno drugačije, prirodnije. Unatoč tome, rijetko se koriste, danas prednjače metalni, neki su i plastični. Među metalnim je srebrnina najcjenjenija, no dobro se sjećam aluminijskih žlica koje su bile nespretno izrađene i stvarno ružne.

Njima smo strugali jednako lagane aluminijske ploče, iako ih se u mojoj mladosti moglo pronaći tek tu i tamo. Uglavnom smo imali bolji pribor za jelo. Srebrnina se još uvijek smatra prestižnom, slehernik rijetko njime struže juhu, posuđe od nehrđajućeg čelika smatra se najboljim. Dodatke kupujemo rijetko, možda čak samo jednom u životu, stoga si priuštimo najkvalitetnije moguće. Kada je u pitanju srebrnina, autentičnost jamči oznaka sterlinga, 925 ili 925/1000, koja se nalazi na svakom komadu.

Pribor od nehrđajućeg čelika ima oznaku 18/xy, gdje su xy vrijednosti od 00 nadalje. Naljepnica nam govori da ima 18% kroma koji osigurava čvrstoću metala i xy% nikla koji štiti od hrđanja i gubitka boje. Plastično posuđe nije najbrojnije. Obično ga kupujemo za piknike kako ga ne bismo morali prati i jednostavno baciti.

Neki ljudi kažu da bismo trebali jesti hranu iz plastične ambalaže. Primjerice, jogurt jedite plastičnim, a ne metalnim žlicama. Treći pak upozoravaju da metalno posuđe može biti otrovno, pa umjesto njega treba koristiti drvene žlice.

Preloader