Prikazujemo 1–32 od 1604 rezultata

NOĆNI ORMARIĆI

Noćni ormarići, prije nego što zaspite i kada se ujutro probudite, više

sve što trebate držati možete ostavite na noćni ormarić. Mali ormarići ali od velike važnosti. Teško je zamisliti spavaću sobu bez noćnog ormarića ili dva pored kreveta. Bila to lampa, budilica, telefon, tablet, knjiga, cvijet ili nešto drugo. Naravno, spavaća soba mora biti u stilu, jer će nam tako u njoj biti ugodnije. Od svih dostupnih ormara, sigurno ćemo pronaći vaš po stilu, strukturi, veličini, boji i modelu.

Ali spavaću sobu čine ugodnom različitim faktorom. Da je spavaća soba vizualno lijepa je već jedno. Velika površina je prekrivena krevetom i posteljinom na njoj. Šarenilo možemo izabrati da oživi sobu i probudi nas ujutro iz kreveta u novi dan. Možete odabrati i mirniji ton, ovisno o tome koliko dugo provodite u njemu. Ako imate problema sa spavanjem, preporučuju se nježnije boje.

Jesu li noćni ormarići dio svake spavaće sobe?

Ne postoji osoba koja ne ide u krevet s telefonom u ruci. Ako ne zato da provjeri najnovije vijesti i odgovori na najnovije poruke, onda barem zato što koristi budilicu na mobitelu. No, čovjek se može naći u nezgodnoj situaciji ako pored sebe nema podlogu na koju će staviti uređaj kada ide spavati. Još jedna stvar koja može smetati je udaljenost prekidača za svjetlo. Zasigurno svatko apsolutno mrzi da mora ponovno ustati do najbližeg prekidača kako bi ugasio svjetla nakon što se udobno smjestio u topli krevet. Zatim mora u mraku hodati do kreveta, a onda vas rubovi pozivaju da ih šutnete. Znamo kako to boli. Sve navedene izazove olakšat će vam jednostavan komad namještaja koji ćete smjestiti tik uz uzglavlje kreveta, odnosno noćni ormarić.

Svrha noćnog ormarića

Došli smo do točke kada moramo proširiti korisnost noćnih ormarića. Osim što su praktično mjesto za pohranu vaših mobilnih uređaja, izvrsna su baza za noćnu lampu. Noćno svjetlo će vam tako uvijek biti pri ruci, a osigurat će vam i bolje osvjetljenje kada poželite čitati knjigu. Stropna svjetla ne osvjetljavaju pokrivače pod pravim kutom, a time si kvarite vid. Imajte na umu da noćna lampa mora biti postavljena na ispravnu visinu. Čak se preporučuje da razmislite o onom koji ima podesivu visinu i kut osvjetljenja. Ako to nije moguće, samo prilagodite visinu noćnog ormarića i kreveta prema položaju sjedenja dok čitate. U svakom slučaju, one su i prekrasan dodatak uređenju sobe, pogotovo ako ste se potrudili odabrati onu koja se baš slaže s ostatkom namještaja. Osim navedenih namjena, ormarić je i zgodna podloga za knjige, svijeće ako ih koristite prije spavanja, posude za cvijeće ili vaze, uokvirene slike kroz koje će vam vaši najmiliji biti vrlo blizu i slično.

Vrste noćnih ormarića

Naravno, na raspolaganju su vam različiti stilovi noćnih ormarića. Što se dizajna tiče, pronaći ćete jednostavne, elegantnije oblike pa sve do odvažnih, modernih oblika koji će biti pravi praznik za oči.

Neki imaju funkcionalno samo gornju površinu, koja je pogodna za odlaganje, dok drugi imaju ugrađene ladice ili više njih itd. Na vama je da odlučite što vam više odgovara.

Obavezno odaberite onaj s dodatnim prostorom za pohranu ako imate više stvari koje se gomilaju pokraj vašeg kreveta. Mislimo na knjige, punjač za mobitel, naočale za čitanje, kremu za ruke i slično. Tako će vaša soba izgledati puno urednije ako stvari ne leže uokolo. Kao estetski dodatak zaokružit će izgled vaše sobe, možda se za njih neće odlučiti samo oni koji zagovaraju minimalizam pri opremanju prostora.

Tu su i rješenja za vas, poput kreveta koji već imaju ugrađenu policu ili jednostavnih polica koje pričvrstite na zid kako biste zadovoljili minimalne potrebe za odlaganjem osnovnih stvari. Oni od vas koji ste tehnološki napredniji bit će impresionirani takozvanim pametnim noćnim ormarićima.

Ove druge imaju integrirane bežične punjače za mobitele, USB ulaze, zvučnike na koje se povezujete bluetoothom, svjetla koja se aktiviraju kada detektiraju pokret, sadrže i uređaje za proizvodnju zvukova za uspavljivanje, npr. bijeli šum, svjetlo koje imitira ustajanje sunca, poput onih koje sadrže hladnjak i mogu se zaključavati i otključavati putem aplikacija. Ovo su samo neke od prednosti pametnih ormara, ako vas zanima što još nude, samo istražite dalje.
U skladu s prostorom koji imate na raspolaganju sa svake strane kreveta, razmislite o noćnom ormariću od materijala i boja koji će pristajati uz ostatak namještaja.

Možda još neki savjet

Ako je moguće, ormarići bi trebali imati zakrivljene, a ne oštre rubove, jer su oni često uzrok mnogih nepotrebnih udaraca.
Također je dobro da su ormarići podignuti od poda, pogotovo ako za montažu koristite robotski usisavač koji će tako pristupiti cijeloj površini poda. U protivnom ćete ga morati podići i ostaviti sa strane dok čistite pod i brišete prašinu.

Dodatno ih ukrasite biljkama, svijećama, vazama i slično.
U podnožju kreveta postavite sjedalo u obliku klupe ili nešto slično na koje ćete staviti ogrtač ili pidžamu kada se ujutro presvučete.

Nije potrebno ograničiti se noćnim ormarićima samo na sobu. Spavaća soba nije jedino mjesto gdje će polica za odlaganje dobro doći. I u predsoblje, dnevni boravak ili čak kupaonicu moguće je postaviti viši ormarić koji će biti u skladu s prostorom. Stavite lampu na njega, neka postane mjesto za odlaganje ključeva, biljaka, ukrasnih elemenata itd.

Na kojoj visini treba postaviti noćni ormarić?

Bez obzira na visinu vašeg kreveta, noćni ormarić mora biti postavljen na istoj visini kao i krevet. Ili čak malo viši položaj. Bit će vam puno lakše posegnuti više na ormariću nego ako je spušten.
Oni koji imaju niže ili više položaje kreveta od standardnih dimenzija, neka obrate posebnu pozornost. I prije kupnje izmjerite visinu svog kreveta.
Čak i ako stojite pored kreveta i želite nešto odložiti u ovom položaju, nećete se morati saginjati jer će vam biti nadohvat ruke.

Što se udaljenosti tiče, koliko bi kabinet trebao biti udaljen od vas, glavna vodilja je da vam bude nadohvat ruke. Dakle, ovisi o duljini vaših ruku i vašim osobnim preferencijama.

Ako vam je važno kako vizualno izgleda raspored, onda je bolje da su ormarići malo udaljeni od okvira kreveta, kako soba ne bi izgledala toliko puno. To će vam olakšati i pospremanje kreveta jer nećete morati svaki put pomicati ormarić kako bi plahte i posteljina bili ravnomjerno raspoređeni.