Prikazujemo 1–32 od 161 rezultata

VRTNO SPREMIŠTE

Vrtno spremište, garaže i nadstrešnice služe nam više

za spremanje stvari koje možda ne koristimo često, ali ih moramo imati pri ruci.

To uključuje opremu za vrt, razne alate i slično. U njega možete pohraniti i vrtni namještaj kako biste ga zaštitili od vremenskih nepogoda. metalna vrtna kućica ima dovoljno mjesta za sve navedeno. Ima 4 otvora, što omogućuje dobru ventilaciju prostorije. Iznimno je čvrsta, čelična konstrukcija i izdržat će sve vremenske uvjete. Ako tražite šupu, garažu ili nadstrešnicu isključivo za alat, tu je drvena kućica za alat. Također je prekriven slojem asfalta za veću izdržljivost i zaštitu od kiše. Dvostruka vrata imaju mehanizam za zaključavanje, a uz njega dobivate i drvenu stolicu. Bit će izvrsno za organiziranje alata u kući. Možda će vam se svidjeti i vrtna skladišna kuća.

Koja je vrsta šupe najbolja za vas?

ovisi o vašim potrebama, očekivanjima i svrsi korištenja. Na izbor također utječe vrijeme održavanja koje namjeravate potrošiti na održavanje vrtne terase u dobrom stanju. Drvena vrtna kućica treba redovite popravke i restauraciju (lakiranje ili bojanje) drva svakih nekoliko godina, a također je skupa. Plastika zahtijeva mnogo manje održavanja, ali je manje prikladna za stanovanje, jer materijal ne “diše”. Može biti namijenjen samo za berbu. Treća i cjenovno najpovoljnija opcija je metalna vrtna kućica, koja predstavlja kompromis između drvene i plastične vrtne kućice, ali mnogima nije privlačna zbog svog industrijskog izgleda. Također ga je teže sami popraviti i obnoviti nego drveni jer su nam potrebni posebni alati.

1. Drvena vrtna kućica

Prednosti drvene vrtne kućice

Drvene vrtne kućice često se koriste jer ih je lako sagraditi (možemo ih sagraditi i sami, ako to znamo), a drvo kao prirodni materijal lijepo se uklapa u vrt među biljkama. Odlučimo li se za drvenu šupu, drvo mora biti impregnirano i pravilno zaštićeno. Drvene šupe smatraju se najatraktivnijima i najfleksibilnijima u smislu dizajna i veličina, često čak i s različitim stilovima prozora i vrata. Drvene vrtne kućice lako se mogu prekriti šindrom ili obojiti kako bi odgovarale fasadi vaše kuće. Za razliku od plastičnih i metalnih vrtnih kućica, drvene vrtne kućice dopuštaju više prilagođavanja i naknadnih promjena, jer rad s drvetom ne zahtijeva toliko profesionalnih alata kao rad s plastikom i metalom. Lako možete npr. vršimo zamjenu daske ili sami ugrađujemo vrata i prozore.

Koji su nedostaci drvene vrtne kućice?

Za razliku od metalnih i plastičnih šupa, drvene vrtne šupe zahtijevaju određeno održavanje. Kako bi vaša drvena šupa bila u dobrom stanju, treba je bojati ili lakirati svake 2-3 godine. Drugi problem s drvenom šupom su insekti. Ako se u njemu nasele insekti, pojedini dijelovi se mogu slomiti ili istrunuti i treba ih zamijeniti. To se može djelomično izbjeći kupnjom visokokvalitetne šupe od drva koje je prirodno otporno na insekte i trulež (npr. crveni cedar). Posljednji nedostatak drvene šupe je visoka cijena. Ako šupu nećete graditi sami, a želite drvenu šupu po mjeri, to će vas koštati puno više od kupnje standardne plastične šupe u trgovini. Po svojoj ljepoti proizvod je neusporediv s jednom plastičnom vrtnom kućicom, ali ljepota i prirodni materijali imaju svoju ponosnu cijenu.

2. Metalna vrtna kućica

Prednosti metalne vrtne terase

Metalne šupe su najtrajnije od svih navedenih. Ne trunu i otporni su na insekte. Metalnim šupama ne utječu ekstremne hladnoće i pretjerana toplina pa ih bez ikakvih posljedica možete staviti na izravno sunce ili veliku hladnoću. Dodatna prednost je što u usporedbi s drvenom šupom ne zahtijeva praktički nikakvo održavanje i bolje stari od plastične. Ukoliko Vam smeta izgled metala, metalnu vrtnu ogradu možete obojiti u željenu boju po RAL ljestvici. Cijena je također prednost, jer je to najjeftinija vrsta vrtne ute.

Nedostaci metalne vrtne kuće

Metalne šupe može biti vrlo teško prilagoditi jer često zahtijevaju teške alate koje prosječni vlasnik kuće nema. Još jedan nedostatak je što su metalne vrtne kućice sklone koroziji ili hrđanju. Hrđa nije lijepa i ako se ne liječi, može istrošiti šupu i ostaviti posljedice, stoga ju je potrebno što prije popraviti. Hrđa će biti veći problem u hladnijim i vlažnijim podnebljima, ali u svakom slučaju metalne sjenice treba dobro zaštititi od korozije. Često se metalnim šupama spočitava da su vizualno neatraktivne zbog robusnosti materijala – metala, asociraju na industrijski izgled.

3. Plastične vrtne kućice

Prednosti i nedostaci plastične vrtne ute

Općenito, plastične šupe su vrlo otporne na vremenske uvjete. Njihovo održavanje je jednostavno i minimalno, osim toga, moderna tehnologija je već toliko uznapredovala da plastikom možemo imitirati druge, plemenitije materijale, poput drva i kamena. Plastične vrtne kućice cjenovno se nalaze između metalnih, koje su najjeftinije, i drvenih, koje su najskuplje.

Nedostaci plastične vrtne kućice

Očigledna slabost plastičnih šupa je veliko opterećenje koje plastika predstavlja u odnosu na okoliš, jer je jedan od najmanje ekoloških materijala. Sljedeći nedostatak je jeftin izgled koji plastika može donijeti našoj parceli. S godinama će postati još ružniji, jer plastika loše stari i žuti ili blijedi, a mnogo ju je teže obnoviti nego drvo ili obojeni metal. Na kraju, ali ne manje važno, plastična vrtna kućica ne “diše” i stoga nije prikladna za život ili rad, već se može koristiti samo za odlaganje alata i ostalog pribora. Ovo zatvara naše mogućnosti za budućnost kada će možda htjeti pretvoriti šupu u dodatnu spavaću sobu za goste ili kućni ured.

Plastične vrtne kućice – razni plastični materijali

Plastične vrtne kućice su najmodernija vrsta kućica. Mogu biti izrađene od različitih materijala. Neke plastične kućice izrađene su od vinila, dok su druge izrađene od polietilena (najčešća vrsta plastike) ili drugih plastičnih materijala. Bez obzira na podvrstu plastike, sve plastične vrtne ute izgledaju gotovo jednako, ali postoje manje razlike među njima.
Plastične šupe od vinila su vatrootporne, dok plastične šupe od drugih materijala uglavnom nisu. Šupe od vinila također su dugotrajnije i ne pucaju lako čak ni pri velikim i naglim promjenama temperature. Također su otporniji na vremenske uvjete. Plastične ploče od vinila stoga su izvrstan izbor za vruću i vlažnu klimu. Zbog svojih izvrsnih svojstava najviše su rasprostranjene i prodavane šupe od vinil plastike.

4. Zidane vrtne kućice

Ako želimo šupu koja je nešto izdržljivija i zahtijeva manje održavanja, možemo odabrati šupu od opeke. Nedostatak je što je nešto manje estetski privlačan. Zidane šupe moraju imati odgovarajuće temelje, pa se ovdje moraju koristiti betonski temelji koji moraju biti unaprijed pažljivo isplanirani. Sama gradnja zidane barake može biti veliki izazov za manje iskusnog pojedinca, pa moramo angažirati građevinskog radnika ako je ne možemo sami izgraditi – što naravno predstavlja dodatni trošak.

Zašto uopće kupiti vrtnu kućicu?

Ako se nešto ne vidi, ne znači da je i dobro posloženo. Primarna namjena vrtnih kućica je praktično i sigurno skladištenje svega što inače zauzima svaki višak kutka u vašem domu i što inače ‘prebacujete’ iz jedne sobe u drugu ovisno o godišnjem dobu. Iako naziv sugerira da je korisna za spremanje vrtnog alata, vrtna kućica pruža dodatni prostor za skije, sanjke, bicikle, daske za surfanje, mreže za odbojku, opremu za bazen, prijenosni roštilj, opremu za šatore, drva za ogrjev, spremište za zimnicu i još mnogo toga. S vrtnom kućicom ono što pripada izvan stambenih prostora može se ostaviti vani; bez godišnjeg prebacivanja s tavana u garažu ili podrum, bez popratne prljavštine i puno ušteđenog prostora.
Izgrađena da izdrži vremenske uvjete, kućica će štititi vašu opremu od vremenskih prilika, hrđe i plijesni tijekom cijele godine; osobito potonji rado rastu kada su izloženi kiši ili u vlažnim podrumima ili podzemni prostori. Vrijeme za ljetno uživanje u vrtu uvijek je slatko, ali kratko, a uz vrtnu kućicu možete se pripremiti i za hladne mjesece te svoj vrtni namještaj sigurno i diskretno pospremiti do sljedećeg ljeta.