Prikazuje se svih 3 rezultata

PRSKALICE I GLAVE ZA PRSKANJE

Prskalice i glave za prskanje, vrtne prskalice olakšavaju više

zalijevanje biljaka a omogućuju i difuzno strujanje vode usmjereno u pravom smjeru. Pojam vrtnih prskalica može se shvatiti kako kao ručne prskalice, postavljene na kraju crijeva za zalijevanje, tako i kao stacionarne vrtne prskalice, koje se trajno postavljaju na odabrano mjesto u vrtu.
Pogledajte kako koristiti prskalice i koju prskalicu odabrati za zalijevanje travnjaka i vrta. Sjećam se kad sam bio malo dijete i zalijevao djedov vrt. Voda je tekla s kraja vrtnog crijeva istim protokom kao i slavina. Kad mi je trebao difuzni mlaz, prstom sam začepio odvod vode i voda je počela prskati. Nakon nekoliko minuta takvog polivanja ruka je boljela i prst se ukočio od hladne vode. U današnje vrijeme vjerojatno više nitko ne zalijeva vrt na ovaj način, jer imamo izbor vrtnih prskalica za različite namjene. Jednostavno rečeno – prskalica je kraj koji je pričvršćen na vrtno crijevo i omogućuje difuzni mlaz. Za naše amaterske primjene možemo koristiti sljedeću distribuciju vrsta spreja:

ručne prskalice
prijenosne stacionarne prskalice
prskalice za navodnjavanje (stalno postavljene).
Ručna vrtna prskalica je vrsta mlaznice pričvršćene na vrtno crijevo koju morate držati u ruci dok zalijevate. Može biti u obliku mlaznice s regulacijom protoka ili prikladnije za držanje pištolja. Pištolj je opremljen ručkom koja omogućuje podešavanje intenziteta protoka vode, te vrhom okrenutim udesno ili lijevo koji omogućuje podešavanje vrste protoka. Stacionarna vrtna prskalica ne zahtijeva stalno držanje u ruci. Spaja se na vrtno crijevo i postavlja na željeno mjesto u vrtu. Čak i na maloj parceli vrijedi uz ručnu prskalicu imati barem jednu stacionarnu prskalicu. U ovoj vrsti instalacije koriste se vrtne prskalice. Za navodnjavanje gredica i skupina grmova koriste se takozvane mikro raspršivači. To su uređaji koji se sastoje od glave prskalice i klina zabodenog u zemlju. Na cjevovod za navodnjavanje spajaju se tankim cijevima koje se lagano prekrivaju tankim slojem zemlje ili malča.

Preloader