Prikazuje se svih 15 rezultata

RASVJETA AKVARIJA

Rasvjeta akvarija, kvalitetna i pravilno odabrana rasvjeta ključ je rasta biljaka kojeviše

garantiraju stabilnost svakog akvarija. Baš kao što izbor prikladnog filtra utječe na izbor ribica, prikladnost svjetla određuje koliko će se moći uzgajati svjetlozahtjevne biljke, kakav će režim mijenjanja vode i gnojidbe biti potreban, koliko ćemo raditi oko akvarija. , i na kraju, ali ne i najmanje važno, koliko ćemo algi, ako ih uopće budemo, iznervirati. Ako kod filtracije vrijedi da od viška ili odgovarajućeg filtra glava ne boli, kod izbora svjetla to nije slučaj. Pretjerano svjetlo, koje biljke neće iskoristiti (npr. sporo rastu, nedostaju im hranjiva za rast i sl.), alge će ga imati više na raspolaganju.
Za većinu akvarista biljke bržkone glavni su ukras u akvariju. Ovo, a ne toliko riba ili neživi materijal. Oni odlučujuće utječu na opći izgled akvarija, a akvarijska rasvjeta ključna je za uspješan rast naših biljaka. Akvarij se može urediti i bez biljaka, ali kamenje treba složiti s takvom maštom. Ubrzo postaje monoton i nezanimljiv promatraču. Naravno, interesi i ukusi su različiti. Stoga o tome ne možemo raspravljati, niti o tome jesu li u akvariju najvažnije ribe, biljke ili možda neki drugi oblici života. No, sigurno je svatko želi, ako već u svojoj sobi ima stolitarski, dvjestolitarski ili čak veći “kutij” pun vode. Da ima lijep izgled i da bude ukras stana i radost vlasniku. Akvarij jednostavno ne izgleda onako kako vlasnik želi da sve to bude suvišno.

Dapače, ako je imao prostora i vremena za to na početku, sigurno je mogao imati i kasnije – samo da je još sretan. Što se tiče vremena, za održavanje dobro održavanog akvarija, koliko god velik bio, nije potrebno puno vremena. Možemo i otići na godišnji odmor dva-tri tjedna i ostaviti akvarij i njegove stanovnike na miru bez posljedica – koje npr. ne možemo s kanarincem ili psom. Danas možemo kupiti automatsku hranilicu za ribu, ali ona nikako nije potrebna.

Preloader