Prikazuje se svih 3 rezultata

PRIRODNI RATAN

je nevjerojatno raznolika. više

Zavidno jak i još uvijek izuzetno fleksibilan. Na Dalekom istoku prirodni se ratan stoljećima koristio za izradu namještaja i raznih dodataka. Generacije majstora usavršavale su tehnike korištenja prirodnog ratana. Moderni dizajneri, uzimajući u obzir ove tehnike, stvaraju slatke i udobne oblike s dozom nostalgije.
Rattan – inače sinonim za istočnoazijski komercijalni namještaj, zapravo je namještaj izrađen od materijala – Rattan – čvrstog užeta za penjanje, obrađeno kao europsko masivno drvo. Unatoč činjenici da se ratan često povezuje sa svojom sestrinskom biljkom – bambusom – iz estetskih razloga,
ne treba ih nikako izjednačavati.
Trska, bambus i slični šuplji materijali bitno se razlikuju od ratana po fizičkim, praktičnim i drugim svojstvima.
Kao što poznajemo više vrsta drva koje se razlikuju po tvrdoći, tako postoji i nekoliko vrsta ratana koje se razlikuju po gustoći koja u konačnici određuje cijenu gotovog proizvoda. Upravo je ratan vrste ratan osnovni materijal za okvire stolica i ostalih komada namještaja. Ako se prije mnogo godina namještaj od ratana uglavnom koristio za opremanje vrtova i terasa, danas se sve više koristi za opremanje blagovaonica i dnevnih soba. Pletenje od ratana sve je češće kod uređenja većih površina, poput ormara ili pregradnih stijena.

Preloader